OKB: Gjatë 2019-2020 gratë humbën 54 milionë vende pune

0
144

Në nivel global, gratë humbën 54 milionë vende pune gjatë viteve 2019-2020, sipas organizmit të Kombeve të Bashkuara ”UN Women”.Ato preken në mënyrë disproporcionale nga ndotja e mjedisit, por gjithashtu përjashtohen nga vendimmarrja për politikat dhe financimet për të adresuar emergjencat, përfshirë atë të pandemisë.

Edhe pse ata kanë qenë në krye të përgjigjes ndaj Covid-19, që përbëjnë 70% të punonjësve shëndetësorë, ato aktualisht mbajnë vetëm 24% të vendeve në task forcat Covid-19 që koordinuan përgjigjen në të gjithë botën.

Për të nxjerrë në pah sesi pandemia “ka përkeqësuar pabarazitë gjinore sipas dokumentit të paraqitur nga organi i Kombeve të Bashkuara për barazinë gjinore i zhvilluar nga mbi 100 ekspertë ndërkombëtarë, deri në fund të vitit 2021, punët e burrave do të rifillojnë, por ende do të ketë 13 milionë më pak gra të punësuara”.

Për ta zgjidhur këtë kriza ”UN Women” kërkon rritjen e investimeve publike për ndihmë dhe infrastrukturë sociale, sigurimin sistematik të përfaqësimit të grave në strukturat dhe mekanizmat e pjesëmarrjes së publikut që adresojnë ndryshimet klimatike dhe përgjigjen ndaj emergjencave, financimin për organizatat e të drejtave të grave dhe shfrytëzimi i potencialit të tranzicionit drejt qëndrueshmërisë mjedisore, që mund të krijojë deri në 24 milionë vende të reja të gjelbra pune.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here