Mediat spanjolle jehonë mjekut shqiptar Kita Sallabanda: Pajisja Zap-X, revolucion për të sëmurët me kancer, dhe jo vetëm

0
96

Kita Sallabanda Díaz është një ndër shqiptarët më të njohur jo vetëm në Spanjë, por në mbarë botën. Kirurgu është vendosur në qendër të mediave spanjolle, pikërisht për Zap-X, një pajisje që premton shumë në trajtimin e kancerit. Në një intervistë për “El Espanol”, president i Shoqatës Spanjolle të Radiokirurgjisë zbulon sesi kjo pajisje ndihmon të sëmurët me kancer, pa dhimbje dhe kontaminime.

Shkrimi

Dr. Kita Sallabanda Díaz, neurokirurge: “Kjo makinë heq metastazat e trurit”

Kirurgu specialist prezanton Zap-X, makinerinë inovative që zhbën tumoret e trurit shpejt, pa dhimbje dhe pa kontaminuar.

Mashkull, 66 vjeç, i diagnostikuar me kancer në mushkëri. I përgjigjet mirë kimioterapisë, ndihet mirë, bën sport çdo ditë. Por, në një kontroll rutinë, në tetor 2022, ai diagnostikohet me gjashtë metastaza të vogla në tru. Në qendrën e tij të referencës, atij i ofrohet trajtim paliativ me rrezatim total të trurit. Ulje totale. Shqetësim. Dëshpërim.Ky rast i vërtetë, në të cilin pacienti ishte praktikisht i pashpresë, ka marrë një kthesë 180º falë një njeriu dhe një makinerie.

Emri i burrit është Kita Sallabanda Díaz (Shqipëri, 1959), bir me rrënjë spanjolle dhe italiane, një neurokirurg i njohur, president i Shoqatës Spanjolle të Radiokirurgjisë (SER), drejtor mjekësor i IRCA (Instituti i Radiokirurgjisë së Avancuar) dhe deri më tani , profesor i asociuar nga Universiteti Complutense i Madridit dhe asistent në Spitalin Klinik Universitar San Carlos në Madrid.

Dhe makina i përgjigjet emrit të Zap-X.

Pacienti 66-vjeçar sapo është resetuar. Jeta buzëqesh përsëri. Dhe ajo që duket si komploti i një filmi futuristik, ka ndodhur në të tashmen dhe në Spanjë. Tumoret e kokës, trurit dhe qafës kanë gjetur partnerin e tyre më të mirë të kërcimit me këtë radiokirurgji moderne.

Pyetje (P.): Doktor, para se të na tregoni për punën tuaj dhe përfitimet e kësaj terapie të re, a mund të na shpjegoni se çfarë ka brenda Zap-X që kufizohet me mrekullitë?

Përgjigja (R.): Është sistemi radiokirurgjik më modern për trajtimin e patologjive të ndryshme të sistemit nervor qendror pa pasur nevojë të hapet koka, në minuta, pa nevojën e shtrimit në spital dhe duke kërkuar pak ose aspak kohë rikuperimi për pacientin. Diçka vërtet revolucionare.

P.: Dhe çfarë ndodhi saktësisht me pacientin me gjashtë metastazat?

A.: Se ai është shumë mirë. Pacienti erdhi në qendrën tonë për një opinion të dytë dhe, sipas protokolleve ndërkombëtare, rekomandojmë radiokirurgji me qëllim radikal të gjashtë lezioneve, në një seancë të vetme. Ne kemi administruar një dozë efektive, me saktësi nënmilimetrike, duke ruajtur trurin e shëndetshëm në atë mënyrë që doza mesatare që merr të jetë 30 herë më pak se një trajtim i tërë trurit, gjë që jo vetëm redukton në mënyrë drastike efektet toksike të rrezatimit, por edhe e bën atë. të mundshme për trajtime të reja, në mënyrë të padëmshme, nëse është e nevojshme.

Me terapinë konvencionale, ky pacient do të humbiste në mënyrë progresive aftësitë si kujtesa, shkrimi… dhe, ndërsa tumoret vazhdonin të rriteshin, ai do të kishte një prognozë më të keqe për sëmundjen.

Pyetje: Cilat lloje të kancerit trajton Zap-X? Dhe t’i shërojë ata?

A.: Ky sistem radiokirurgjik përdoret për trajtimin e patologjive të ndryshme të sistemit nervor qendror që eliminon tumoret dhe metastazat e trurit. Duhet të kihet parasysh se nga 280,000 pacientë me kancer të diagnostikuar çdo vit në Spanjë, sipas Shoqatës Spanjolle të Onkologjisë Mjekësore (SEOM), midis 20 dhe 40 për qind prodhojnë metastaza në tru. Dhe prej tyre, vetëm 20 për qind trajtohen me radiokirurgji. Kjo do të thotë se ka rreth 80,000 metastaza në tru që mbeten të patrajtuara me terapi adekuate.

P.: Fjala metastazë tingëllon e rende apo mund të themi tani e tutje si tingëllonte?

A.: Metastazat e trurit kurohen me radiokirurgji dhe në rastin më të keq bëhen kronike. Dhe flas sa me teknologjinë që ka ekzistuar deri tani, aq edhe me atë që mbart Zap-X; ndryshimi është se, siç them gjithmonë, radiokirurgjia është një koncept trajtimi dhe Zap-X është teknologjia më e re. Pacientët që vdesin e bëjnë këtë nga tumori i tyre primar.

P.: Sa makineri Zap-X kemi në vendin tonë?

A.: Janë vetëm 10 në mbarë botën – Shtetet e Bashkuara, Gjermania, Zvicra dhe Spanja. E katërta që u aktivizua në Europë ishte e jona, duke e bërë Institutin e Radiokirurgjisë së Avancuar (IRCA), në spitalin Viamed Santa Elena në Madrid, qendrën e parë dhe të vetme që ka këtë sistem në vendin tonë. Dhe është gjithashtu ai që po trajton tumoret më të komplikuara dhe me suksesin më të madh. Tani janë duke u instaluar edhe në Francë, Poloni, Greqi… sepse është e dukshme që funksionon.

Pyetje: Pse vendosët të vini bast në këtë makinë dhe jo në një tjetër?

A.: Gjithçka filloi në një vakt me kolegë neurokirurgë nga e gjithë Spanja. Kuptuam që pajisjet tona ishin pak të vjetruara dhe se duhej të modernizonim me teknologji të lartë si ajo që ishte tashmë në vendet e tjera evropiane, në mënyrë që të ofrojmë shërbim optimal për pacientët tanë. Dhe ishte Dr. Luis Ley, Shefi i Shërbimit të Neurokirurgjisë në Spitalin Universitar Ramón y Cajal në Madrid, i cili sugjeroi që të sillnim Zap-X.

P.: Përveç tumoreve beninje dhe malinje dhe metastazave, a ka ndonjë virtyt tjetër?

A.: Krahas adresimit të patologjive të ndryshme që lidhen me kancerin si tumoret malinje dhe beninje, ne trajtojmë dhimbjet e kancerit, deri tani të pazgjidhshme. Kjo teknologji mund të trajtojë dhimbjet neuropatike, keqformimet vaskulare, epilepsinë ose sëmundje të ndryshme psikiatrike.

Aktualisht në Spanjë ka qindra mijëra pacientë me pompa morfine që nuk mund të bëjnë një jetë normale për shkak të dhimbjes së kancerit.Kjo teknikë mund t’i japë fund kësaj, duke përmirësuar ndjeshëm cilësinë e jetës së pacientëve dhe duke i ndihmuar ata shumë psikologjikisht. Zap-X ka mbështetjen teknologjike të Mercurius Health, një kompani ndërkombëtare e specializuar në zgjidhjet e avancuara onkologjike dhe potenciali i tij është i jashtëzakonshëm.

P.: Si ndryshon nga pajisjet e radioterapisë që kemi deri më sot?

A.: Dallimet më të dukshme në krahasim me aparaturat e radioterapisë që kanë ekzistuar deri tani është se është një teknikë jo agresive, se nuk kërkon bunker (dhomë trajtimi të mbrojtur); Ndryshe nga teknologjitë e tjera që kërkojnë bunkerë nëntokësorë, Zap-X ynë ndodhet në sipërfaqe, në një dhomë me dritare nga të cilat hyn drita natyrale, e cila favorizon menaxhimin emocional të pacientit. Dhe është shumë e gjerë për të shmangur klaustrofobinë.

Një avantazh tjetër i të mos pasurit nevojë për dhoma të mbrojtura është se nuk nevojitet një spital i madh për instalimin e tij, gjë që mund ta afrojë këtë teknologji me pacientët në çdo zonë dhe me qendrat e vogla shëndetësore.

Pyetje: Nëse nuk keni nevojë për një bunker, a është për shkak se ai ndot më pak?

A.: Nuk ndot asgjë, pasi, ndryshe nga pajisjet e tjera ekzistuese, nuk përdor burime kobalti për trajtimin e tij. Dhe duke mos e bërë atë, është 100 për qind e qëndrueshme.Burimet e kobaltit, kur nuk punojnë, duhet t’i dërgoni në një varrezë bërthamore. Sistemi i blinduar i Zap-X përbëhet kryesisht nga çeliku, plumbi dhe lidhjet e tungstenit. Dhe kur të prishet, 10 ose 15 vjet nga tani, do të jetë si të hiqni qafe një pajisje më shumë.

P: Dhe nuk i dëmton qelizat e shëndetshme?

A.: Një nga virtytet kryesore të tij është saktësia dhe shpërndarja efikase e rrezatimit. Falë sistemit të tij të kontrollit të pozicionimit në kohë reale, ai ka një diferencë gabimi prej më pak se 1 milimetër. Përveç kësaj, ai ka 16,200 hyrje përmes të cilave rrezatimi mund të aplikohet për të qenë efektiv dhe për të minimizuar gjasat e efekteve anësore.

Aktualisht është sistemi më i avancuar i radiokirurgjisë dhe i vetmi që njihet për përdorimin e lëvizjeve xhiroskopike për të drejtuar rrezatimin nga shumë kënde me shumë saktësi drejt objektivit. Kjo është një qasje dalluese që lejon që dozat e rrezatuara të shpërndahen me shpejtësi përtej tumorit për të ndihmuar në mbrojtjen e indeve të shëndetshme përreth trurit.

P.: Sa orë duhet të qëndroni brenda makinës që ajo të bëjë punën e saj?

A.: Orë? Jo, seancat zakonisht zgjasin nga 10 minuta për tumoret e vogla dhe metastazat deri në 30 minuta për ato më të mëdhatë. Dhe numri i seancave është minimal. Dhe për sa i përket komplikimeve dhe efekteve anësore, ato janë gjithashtu minimale ose nule, duke i lejuar pacientit të kthehet menjëherë në aktivitetet e tij. Ju mund të merrni trajtimin dhe më pas të merrni një avion ose një nëndetëse, sepse nuk duhet të harroni se nuk kërkon anestezi.

P.: A mund të themi atëherë se jemi para ekipit të vetëm radiokirurgjik që ofron humanizim për pacientin e sëmurë?

A.: Deri vonë unë vetë kam praktikuar radiokirurgji invazive, e cila kërkon vendosjen e një lloj kurore metalike që vidhohet në kafkë dhe pacientët kanë vuajtur dhe kanë kaluar periudha shumë të vështira postoperative. Në këtë rast, ne përdorim një maskë të bërë për secilin pacient, me madhësinë e kokës së tij dhe të frymëmarrjes. Është krejtësisht pa dhimbje dhe diçka që pacienti e vlerëson shumë është se, gjatë trajtimit, si ekipi mjekësor ashtu edhe anëtarët e familjes mund të jenë në të njëjtën dhomë. Në planin psikologjik është shumë e dobishme. Me këtë teknikë jo-invazive ne po përballemi efektivisht me një pajisje teknologjike që humanizon shkencën dhe trajtimin.

P.: Sa raste keni trajtuar deri më sot dhe me çfarë rezultatesh?

A.: Makina filloi të punojë shumë kohët e fundit; në nëntor 2022 dhe që atëherë kemi trajtuar me sukses 16 pacientë e më shumë vijnë çdo ditë dhe jo vetëm nga Spanja

: A ka ndonjë rast, përveç pacientit me gjashtë metastaza, që ju ka bërë përshtypje të veçantë?

A: Disa. Për shembull, ajo e një gruaje 39-vjeçare që erdhi në qendër për të vlerësuar radiokirurgjinë për një meningiomë të nervit optik të majtë të diagnostikuar si rezultat i shqetësimit në syrin e përmendur. Duke qenë se ajo nuk mund të operohej për shkak të rrezikut të humbjes së shikimit, ajo u mbajt nën vëzhgim dhe përparimi i lezionit bëri që zverku i syrit të saj të dilte jashtë orbitës. Në IRCA kemi kryer radiokirurgji në 5 seanca dhe ka arritur të ruajë funksionin e nervit optik.

Kemi pasur edhe një pacient të diagnostikuar me adenoma të hipofizës dhe tumori i të cilit ka qenë më i madhi i trajtuar deri më sot me radiokirurgji Zap-X.

Pyetje: A mund të na thoni doktor, cilët do të ishin hapat që duhet të ndjekë dikush që dëshiron të mësojë për trajtimin me Zap-X?

A.: Sigurisht. Fillimisht më kontaktoni me email ([email protected]) ose me telefon (911 091 946) dhe na dërgoni analizat që janë bërë deri më tani, me imazhe CT dhe MRI që tregojnë madhësinë, formën dhe vendndodhjen e tumorin ose metastazat. Më pas, ekipi ynë i neurokirurgëve dhe radioterapistëve diagnostikojnë dhe koordinojnë procedurën terapeutike me pacientin.

Së dyti, planifikimi. Nëse trajtimi mjekësor me Zap-X është i përshtatshëm, studimet vlerësohen së bashku nga mjekë, fizikantë biomjekësorë dhe terapistë me rrezatim. Të dhënat e testit transferohen në një kompjuter për planifikimin e trajtimit.

Dhe hapi i tretë. Pasi të jepet miratimi i pacientit, në ditën e trajtimit, ekipi ynë përgatit pacientin. Në një pozicion të rehatshëm shtrirë (me muzikë në sfond nëse dëshironi) maska ​​vendoset dhe rrezatohet. Ekipi ynë mjekësor qëndron në dhomë dhe drejtpërdrejt në kontakt me pacientin. Një person të cilit i besoni mund të jetë gjithashtu pranë.

Gjatë trajtimit, një tumor mund të ndryshojë pozicionin për shkak të lëvizjeve të pacientit. Falë udhëzimit inteligjent të imazhit, i cili lejon lokalizimin e përhershëm dhe pozicionimin në kohë reale të tumorit ose metastazës, Zap-X korrigjon automatikisht këndin e rrezatimit. Kjo bën të mundur edhe ndërprerjen e trajtimit, për shembull për të pirë ujë ose për t’u ngritur për një kohë të shkurtër.

Pas trajtimit dhe një vlerësimi pas ndërhyrjes, pacienti mund të largohet menjëherë nga qendra jonë. Dhe hapi i fundit është kontrolli. Ne kontrollojmë dhe dokumentojmë rregullisht se si tumori ose metastazat reagojnë ndaj rrezatimit. Disa tumore ose metastaza zhduken më ngadalë se të tjerët, disa ndalojnë së rrituri menjëherë dhe nuk tregojnë aktivitet të mëtejshëm. Në raste të rralla, kërkohet trajtim shtesë i indeve tashmë të rrezatuara. Në varësi të diagnozës individuale, kontrolli i parë planifikohet ndërmjet 3 dhe 6 muajsh pas trajtimit.

Gjatë trajtimit, një tumor mund të ndryshojë pozicionin për shkak të lëvizjeve të pacientit. Falë udhëzimit inteligjent të imazhit, i cili lejon lokalizimin e përhershëm dhe pozicionimin në kohë reale të tumorit ose metastazës, Zap-X korrigjon automatikisht këndin e rrezatimit. Kjo bën të mundur edhe ndërprerjen e trajtimit, për shembull për të pirë ujë ose për t’u ngritur për një kohë të shkurtër.

Pas trajtimit dhe një vlerësimi pas ndërhyrjes, pacienti mund të largohet menjëherë nga qendra jonë. Dhe hapi i fundit është kontrolli. Ne kontrollojmë dhe dokumentojmë rregullisht se si tumori ose metastazat reagojnë ndaj rrezatimit. Disa tumore ose metastaza zhduken më ngadalë se të tjerët, disa ndalojnë së rrituri menjëherë dhe nuk tregojnë aktivitet të mëtejshëm. Në raste të rralla, kërkohet trajtim shtesë i indeve tashmë të rrezatuara. Në varësi të diagnozës individuale, kontrolli i parë planifikohet ndërmjet 3 dhe 6 muajsh pas trajtimit.

Pyetje: Dhe tani, doktor, pyetja e Euromilion-it. Sa kushton përafërsisht trajtimi?

A.: Përafërsisht ndërmjet 6,000 dhe 9,000 euro në varësi të kompleksitetit të çështjes. Bëhet fjalë për një makineri shumë të avancuar që kushton 4 milionë euro. Por aktualisht ne kemi mbyllur një marrëveshje me Adeslas dhe jemi duke negociuar me kompani të tjera sigurimesh dhe me disa spitale publike në Spanjë.

Ndonëse në fillim duken trajtime të shtrenjta, në planin afatmesëm ai paguan vetë, sepse kushton midis 30 dhe 40 për qind më pak se operacioni konvencional dhe, për sa i përket mjekimit për këta pacientë, shëndeti publik përdor rreth 10,000 euro në vit për pacient. Tani shumëzojeni me vitet e trajtimit dhe në fund del qartë që llogaritë dalin dhe shpërblehet dhe është më i shpejtë, më pak invaziv dhe më efektiv.

P.: Ju, me një CV prej 36 faqesh -as një më shumë e as një më pak-, që keni disa diploma master në Aplikime të Avancuara Teknologjike në Onkologji Rrezatimi, që jeni mësues, që keni shkruar një libër, që keni keni një vajzë që ndjek hapat tuaja… Keni plane të reja për këtë 2023?

Përgjigje: Në vitin 2023 do të fokusohemi të bindim Administratën Publike, siguruesit dhe kolegët onkologë se dhimbja mund të zhduket totalisht me radiokirurgji në vend të pompave të morfinës dhe fentanilit dhe se është më efektive, më pak e kushtueshme dhe përmirëson shumë cilësinë e jetës. të pacientit.

Ne gjithashtu do të fokusohemi në trajtimin e patologjive funksionale si dridhjet esenciale (të ngjashme me atë të Parkinsonit), nevralgjinë trigeminale dhe të gjitha çrregullimet obsesive-kompulsive (OCD). Mundësitë e Zap-X janë mbresëlënëse dhe ne po shkojmë drejt tyre. Unë do të nis titullin Master në Radiokirurgjinë e Sistemit Nervor Qendror këtu në IRCA, i cili deri më tani mësohej në Universitetin Complutense të Madridit.

Dhe do të shoh nëse do ta përkthej në anglisht librin tim “Shkenca dhe teknologjia në shërbim të trurit”, i cili është i vetmi që ekziston në botë dhe që tashmë është në botimin e dytë.

Pyetje: Dhe si të mos mjaftonin të gjitha këto, doktor, ju keni qenë konsull nderi i Spanjës në Shqipëri, keni marrë Lavdërimin e Urdhrit të Meritës Civile dhe disa medalje ari, e fundit e dhënë nga Shoqëria Spanjolle e Radiokirurgjisë. . Si ndihet personi që qëndron pas këtij neurokirurgu të madh?

A.: Krenar për këto njohje që më motivojnë të vazhdoj të hulumtoj dhe të përmirësohem në mënyrë që t’u shërbej pacientëve të mi me më shumë cilësi dhe humanizëm. Kur më thonë në konsultim se ndihen me fat që më kanë rënë në dorë, ndjej se nuk mund t’i zhgënjej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here