Si ndikon vapa tek gjumi ynë

0
110

Nëse tashmë ndiheni sikur nuk po flini mjaftueshëm, duhet ta dini se deri në vitin 2099 orët tuaja të gjumit do të ulen edhe më shumë. Sipas një studimi do të flemë rreth 58 orë më pak në vit. Shkaku? Ndryshimi i klimës. Rritja e temperaturës në fakt e bën më të vështirë rënien e gjumit, shtyn kohën e gjumit dhe në përgjithësi na bën të pushojmë keq.

Sepse gjumi përkeqësohet me nxehtësinë

Ka edhe arsye indirekte pse nxehtësia na bën të flemë më keq. “Në verë ka më shumë jetë shoqërore, ne dalim më shpesh në mbrëmje, hamë dhe pimë më shumë dhe e gjithë kjo është në dëm të gjumit tonë. Përveç kësaj ne flemë me dritare të hapura për t’u përpjekur të vuajmë më pak nga temperaturat e larta. dhe kjo do të thotë më shumë zhurma që mund të komprometojnë pjesën tjetër”.

Pasojat shëndetësore të mungesës së gjumit

Mungesa e gjumit, ajo me të cilën do të përballemi në mënyrë të pashmangshme për shkak të ndryshimeve klimatike dhe ajo që tashmë kemi filluar ta përjetojmë këto ditë për shkak të vapës që ka filluar të ndihet, ka disa pasoja negative. “Ndërkohë, rreziku i hipertensionit po rritet –  paralajmëron Ferini Strambi –  Gjumi është një frenues i kortizolit (hormoni që përkufizohet si stres), të flesh pak do të thotë të kesh vlera të larta të këtij hormoni që mund të shkaktojë, ndër të tjera, një rritje të presionit të gjakut”. Pasoja tjetër ka të bëjë me sistemin imunitar: “Gjumi pak ndikon në prodhimin e citokinave, të cilat mund të ndryshojnë mbrojtjen tonë”. Pastaj janë të gjitha aspektet njohëse: “Nëse flini pak, kujtesa juaj rrezikon të komprometohet. Pastaj ka një vështirësi më të madhe në përqendrim dhe vëmendje në përgjithësi.”  Gjumi konsiderohet gjithashtu si pastrues i trurit:” Gjatë orëve të pushimit , sistemi limfatik punon për të pastruar trurin nga qelizat beta amiloide, një proteinë që besohet se është përgjegjëse për sëmundje të tilla si Alzheimer dhe e dëmshme për trupin”. Së fundi, ka pasoja në humor.” Tani është treguar nga disa studime se pagjumësia është një faktor i rëndësishëm rreziku për ankthin dhe depresionin.

Si të pushoni mirë gjatë verës

Përpara se të fillojnë të ndjehen pasojat e ndryshimeve klimatike, le të përpiqemi të flemë mirë tani, pasi me verën e ardhshme temperaturat tashmë kanë filluar të ngrohen. “Ndërkohë, le të përpiqemi të përdorim pëlhura pambuku. Për pizhame dhe çarçafë shmangim materialet sintetike. Më pas, për të ulur pak temperaturën, le të provojmë një dush të freskët (jo shumë të ftohtë) para se të shkojmë në shtrat. Dhe le të shmangim teprimet. tavolinë, sidomos në darkë”. Në fund, një këshillë për më të rinjtë. “Një natë e mirë, në të cilën ka agim, në të cilën flini vetëm disa orë, nuk ndikon negativisht në trup. Por kini kujdes që të mos e teproni. Grumbullimi i orëve të gjumit të humbur mund të jetë shumë më negativ sesa mund ta imagjinojmë.” .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here